HVALSØ BØRNEHUS

LONE BACKS | Arkitekter har i forbindelse med flere børnehuse i kommunale totalentrepriseudbud indgået et samarbejde med Friis & Moltke Architects, hvor vi på tegnestuen er underrådgivere, deltager i projekteringsfasen og fører tilsyn under udførelsen i tæt kontakt med projektleder og totalentreprenørens byggeleder. Totalentreprenør på børnehusene er JJ Tømrer- og Snedker A/S.

LONE BACKS | Arkitekter har i forbindelse med flere børnehuse i kommunale totalentrepriseudbud indgået et samarbejde med Friis & Moltke Architects, hvor vi på tegnestuen er underrådgivere, deltager i projekteringsfasen og fører tilsyn under udførelsen i tæt kontakt med projektleder og totalentreprenørens byggeleder. I Lejre Kommune er der med udgangspunkt i den imponerende natur, der omgiver det nye børnehus i Hvalsø i Friis og Moltkes udformning fokuseret på temaet “Vil du med på en tur i skoven?”. Ligesom i den velkendte børnesang skabes et lærerigt og underholdende sted midt i skoven, hvor man kan udforske og lære på samme tid.

I projektet stræbes efter en lille verden i en større, der tilpasser sig både stedet og den omkringliggende natur. Derved reduceres institutionens præg, og både store og små fællesskaber støttes – både ude og inde – samtidig med, at der skabes en landsbyatmosfære, hvor naturen er helt tæt på.

Børnehuset er bygget med enkelte og naturlige materialer i et råt udtryk, der indbyder til aktivitet. Facaderne består af træsøjler i et modulsystem, der giver mulighed for at arbejde med forskellige temaer året rundt. Facadens aktiviteter kan tilpasses børnegruppens motoriske udvikling og støtte natur, bevægelse og kreativitet.

Allerede når man nærmer sig børnehuset, fortæller materialerne og tagformen husets historie, og man får en forståelse for huset udefra. Store lyskegler på bygningens tag markerer lysninger, der skaber plads til særlige fællesskaber, mens mindre ovenlys markerer specielle læringsrum og mindre grupper. 

Det kompakte hus følger landskabets topografi med facaden vendt mod Ny Ringstedvej. Børnehuset åbner sig mod skoven og landskabet mod syd. En tydelig hovedindgang byder lokalsamfundet velkommen, mens sekundære indgange ved de forskellige grupperum og garderober tager imod børn og forældre i hverdagen. Den kompakte struktur følger terrænet og sikrer korte afstande fra børnegrupperne til husets centrale hjerte, der åbner sig mod grundens højeste punkt mod syd.

Store områder i overgangen mellem inde og ude skaber et beskyttet rum helt tæt på børnehuset i form af overdækkede terrasser. Her kan de enkelte børnegrupper samles til ophold og leg, samtidig med at overdækningerne giver naturlig solafskærmning for et behageligt indeklima. Overgangen mellem ude og inde integrerer naturen tæt på husets centrale hjerte, der omfavner den sydlige top som det fælles udendørs samlingspunkt.