JYDERUP BØRNEHUS

Som det første af flere projekter har LONE BACKS | Arkitekter i forbindelse med Holbæk Kommunes totalentrepriseudbud indgået et samarbejde med Friis & Moltke Architects, hvor vi på tegnestuen er underrådgivere, deltager i projekteringsfasen og fører tilsyn under udførelsen i tæt kontakt med projektleder og totalentreprenørens byggeleder. I Jyderup er Friis og Moltkes projekt baseret på den pragtfulde natur, der omgiver det nye børnehus. Inspireret af den gamle børnesang er der fokuseret på temaet “I en skov en hytte lå”. Målet er at skabe et fortryllet miljø midt i skoven, hvor både nisser og dyr kan føle sig trygge og opleve fællesskab.

Konceptet bygger på den lille verden inden i en større som udgangspunkt for at mindske institutionens præg. Naturoplevelsen styrkes både ude og inde og der skabes en skovstemning, hvor naturen er helt tæt på.

Børnehusets konstruktion består af simple og naturlige materialer med et råt udtryk, der indbyder til brug. Facaderne er opbygget af træsøjler i et modulært system, hvilket giver mulighed for at arbejde med forskellige temaer året rundt. Facadernes aktiviteter kan tilpasses børnegruppens motoriske udvikling og støtte natur, bevægelse og naturvidenskab med gynger, solsejl, ribber, boldhuller og lignende.

Allerede ved ankomsten til børnehuset fortæller tagformerne dets historie, og man får en forståelse for huset udefra. Store lyskegler på taget markerer lysninger, der skaber plads til særlige fællesskaber, mens mindre ovenlys markerer specielle læringsrum og mindre grupper.

Huset åbner sig mod alle sider med en tydelig hovedindgang for lokalsamfundet og sekundære indgange ved grupperum og garderober for børn og forældre. Den kompakte struktur sikrer korte afstande selv i det store hus og bygningskroppen udnytter grundens faldende terræn mod sydøst.

Store overdækninger i overgangen mellem inde og ude danner beskyttede områder tæt på bygningen i form af overdækkede terrasser, hvor børnegrupper kan samles til leg og ophold. Samtidig sikrer overdækningerne naturlig solafskærmning for et godt indeklima.

Overgangen mellem ude og inde bringer naturen helt ind i husets centrale gård, der fungerer som et grønt åndehul, mens de omkringliggende glasfacader sikrer åbenhed og sammenhæng mellem husets fællesområder.