SKT NIKOLAI SOGNEHUS

I Skt. Nikolai Sogn voksede administrationen og præstekontorerne ud af de oprindelige rammer i det 400 år gamle Kapellanhus og det endnu ældre Sortebrødrekloster. Menighedsrådet, Skt. Nikolai Kirke arbejdede i mange år på at finde plads til de efterhånden mange aktiviteter, som foregår uden for kirkens rum samt tidssvarende præstekontorer og mødefaciliteter. I 2017 blev vejen til et sognehus, Skt. Nikolai Sognehus, en realitet og blev indviet i 2019.

Skt. Nikolai Sognehus ligger centralt i Holbæk by i tæt relation til Skt. Nikolai Kirke. Sognehuset er placeret på kirkepladsen overfor kirken og med sine murede, røde teglstensfacader synes familieskabet tydeligt mellem de kirkelige bygninger.

Skt. Nikolai Sognehus er bygget i to etager med et ”trappetårn” som daglig adgang til stueetagen og til første sal. I stueplan findes en stor samlingssal, der kan deles med en lydreducerende foldevæg og et stort køkken. På førstesalen findes kontorer til sognets 3 præster, præstesekretæren og kirke-kulturmedarbejderen. Herudover er der et møderum og centralt et åbent fællesrum med tekøkken og plads til at nyde frokosten og udsigten til Holbæks røde tage. Der er ligeledes blevet et venteareal før aftalen med en af præsterne.

Ved arrangementer, som enten ”fylder” hele stueetagen eller blot den store mødesal mod vest, er der adgang via en særlig direkte adgang i gavlen til samlingssalen og hertil garderobe og toiletter.

Brandtrappen med direkte udgang til det fri anvendes også i det daglige pga. nem adgang til køkkenet fra 1. salen. Fra køkkenet er der også via dette rum adgang til den store sal, når foldevæggen er i brug.

Som Skt. Nikolai Kirke og flere af bygningerne omkring er Skt. Nikolai Sognehus opført med røde blødstrøgne teglsten og med de røde lertegl danner disse bygninger en fin ramme omkring kirkepladsen. Høje glaspartier, som afsluttes i zinkkviste som høje frontispicer og giver facaden mod pladsen en kirkelig association og understreger Sognehusets naturlige placering på kirkepladsen.